Powered By Blogger

15 Nisan 2013 Pazartesi

FERMANTASYONUN TARİHÇESİ

Fermantasyonu açıkladığımıza göre şimdi fermantasyon tarihine geçebiliriz.
İlk önce bilim insanlarının fermantasyon hakkında yaptığı bilimsel çalışmalara bakalım.

Fransız kimyageri Louis Pasteur 1857'de fermentasyon etmeninin canlı maya hücreleri olduğunu bulmuştur. 1907 Nobel Kimya Ödülünü kazanan Eduard Buchner, fermantasyonun canlı hücrelere has bir olay olmadığını, maya hücrelerinin parçalanması sonucu elde edilen öz suyun da fermentasyon gücüne sahip olduğunu göstermiştir
Buchner'in bu sıvıda fermantasyon gücüne sahip etmene "zimaz" adını vermişti.Danimarka'daki Carlsberg araştırmacılarının bira mayalanması üzerindeki çalışmaları sayesinde hem maya hem de fermantasyon hakkında pek çok bilgi edinildi.

Fermantasyon eski zamanlardan beri insan yaşantısında kullanılan bir olaydır.İnsanlar eskiden beri farkında olmasalar bile sütü mayalarken, yoğurt yaparken, peynir yaparken bu olayı kullanmışlardır.Ayrıca çok eski zamanlardan beri içkiler fermantasyon sonucu yapılır.Fermantasyon keşfinden çok daha önce insan yaşantısında vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder