Powered By Blogger

15 Nisan 2013 Pazartesi

Biranın ve Diğer İçkilerin Tarihçesi

Birayı ele alalım bira insanlığın ilk yıllarından beri hayatımızda olan bir içkidir.

Bira;Şerbetçi otu,çimlenmiş arpa ve su ile yapılır.Şerbetçi otu süzgecinden geçirilmiş arpa maltı şırasının, bira mayası ile fermantasyona uğratılmasından elde edilen ve içerisinde erir halde karbondioksit gazı bulunan kendisine has renk,koku ve tatta,berrak renkte,tortusuz hafif alkollü bir içkidir.(4-8%) genelde 6 ile 8 derecede servis edilir.

Tahminlere göre bira tarihte bulunan ilk alkollü içecektir.Her ne kadar tarihi kaynaklar kesin bir bilgi vermese de;10000 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir.İran’da M.Ö 3500 yıllarında arpa fermantasyonu yapıldığına dair tarihi bulgular vardır.Çeşitli kazılarla Mezopotamya ve Anadolu'da M.Ö 4000-3500 arasında arpa fermantasyonu yapıldığını kanıtlayan bulgulara rastlanmıştır.Sümer kayıtlarına göre yıllık tahıl üretiminin % 40′ı bira üretiminde kullanılıyordu.
Babillerde 20 çeşit biradan hariç hurma şarabı da üretilmekteydi.Ardında darının fermantasyonu ile yapılan boza gelir.M.Ö 2000 yılı civarında ise düğünlerin geleneksel kutlama içkisi bal birasıdır.

Aynı tarihlerde;Güney Amerika yerlileri ağızlarında çiğnedikleri mısır tanelerini bir toprak kaba tükürür;biriken bu mısır taneleri fermante olmaya bırakılıyordu.’’chicha’’ denilen mısır birası böyle ortaya çıkmıştır.O dönemde Azteklerin birde bira Tanrısı vardı.
Kristof Kolomb Amerika’ya dördüncü gidişinde (1502 yılı) yerlilerin bir avuç dolusu mısır ve bir avuç siyah kayın ağacı özünün bir sürahiye doldurularak doğal fermantasyona bırakılması yolu ile bira elde ettiklerini görür.
Çinliler ise birayı pirinç ve darının fermantasyonundan elde ediyordu.

Osmanlılar ve ülkemizdeki kökenine gelince. Aslında biranın tarihini bozanın tarihiyle bir tutabiliriz. Çünkü arpa mayalanıp pişirilirse ekmek, mayalanıp suya yatırılırsa da boza elde ediliyor. Kökeninin Mezopotamya olabileceği söylenen biranın, Osmanlı’da “bira” adıyla üretilmesi 1840′lardan sonrasına rastlıyor. Ancak, boza, Anadolu ve İstanbul’da hep var olan bir
içecekti. Boza da, Asya, Mezopotamya, Afrika ve Anadolu’da birayla birlikte üretilmeye başlayan bir içecek olarak biliniyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder