FERMANTASYON
Merhaba öğretmenim, arkadaşlarım ve blogumu okuyan herkes aldığım ödev sonucu fermantasyonun tarihçesini araştıracağım ve bulduğum bilgileri sizinle paylaşacağım.Elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalışacağım, daha önce blog tecrübem olmadığı için eksiklerim yüzünden beni mazur görün :)
Öncelikle size fermantasyonun tanımını yapayım.
Fermantasyon:Mayalanma olarak da adlandırılan olay, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır.
Fermantasyon (mayalanma), genellikle glikozun alkole dönüştüğü reaksiyonlar için kullanılan bir isimdir. Bu dönüştürme işi maya adı verilen tek hücreli canlıların sitoplazmalarında gerçekleşir. Ancak fermantasyonun daha uygun bir tanımı, karbonhidratların alkol ve asitlere dönüştürülmesidir.Fermantasyon, anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP (adenozin trifosfat) üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir.
Fermantasyon işlemi pek çok farklı besin maddesinin üretiminde kullanılmaktadır. Yoğurt, boza, alkollü içkiler fermantasyon yoluyla üretilen pek çok besinden bazılarıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder