Powered By Blogger

14 Nisan 2013 Pazar

FERMANTASYON ÇEŞİTLERİ

Fermantasyon; Etik Alkol Fermantasyonu ve Laktik Asit Fermantasyonu olarak ikiye ayrılır.

Etil Alkol Fermantasyonu:Bira mayası mantarlarında, bazı bakterilerde ve bazı bitkilerin tohumlarında görülür.Son ürün etil alkoldür.Etil alkol fermantasyonu bira, şarap, sirke yapımında kullanılır.

Göz atmak isteyebilirsiniz; bira yapımı:http://kokteylimm.wordpress.com/2011/02/16/bira-yapimi/

Laktik Asit Fermantasyonu:Yoğurt bakterileri ile insan ve hayvanların çizgili kas hücrelerinde görülür.Yoğurt ve peynir yapımında kullanılır.
Kaslarda Laktik Asit ÜretimiFermantasyon omurgalılarda dahi enerji üretiminin etkili bir yolu olarak özel şartlarda kullanılır. Kısa süreli ve yoğun güç sarfı gerektiğinde, kaslara giden oksijen aerobik metabolizma için yeterli olmayınca kaslar fermantasyon yoluyla enerji üretimine gider. Ancak, bu fermantasyon uzun süreli devam edemez. Örneğin, insanlarda laktik asit fermantasyonu 30 sn ila iki dakika arası bir süre boyunca enerji sağlar.
ATP'nin fermentasyonla üretim hızı oksidatif fosforilasyona kıyasla 100 katı daha yüksektir. Laktik asit kasta birikince hücre sitoplazmanın pH'si hızla düşer ve bunun sonucunda glikolizden sorumlu enzimler engellenir. Genel inancın aksine, bu pH düşmesinin nedeni laktik asit değil, ATP tarafından hücre içine pompalanan hidrojen iyonlarıdır. İdman sonrası uzun vadeli kas ağrılarının nedeni ise laktik asit değil, kas iplikçiklerinde meydana gelen mikrotravmalardır.
Laktik asit ve diğer artık ürünler idman sonrası kaslardan hızla atılır, karaciğerde tekrar pirüvata dönüşür. Kaslar uzun süreli ama düşük seviyede enerji üretmek için aerobik glikoliz yöntemini kullanırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder